7 mód, hogy több területhez jusson a Windows 10 rendszered.

Kevés a lemezterület? Ebben az útmutatóban hétféle mód van a felesleges fájlok törlésére, továbbá megszabadulni az olyan alkalmazásoktól és játékoktól, amelyeket nem használ a Windows 10 rendszerben történő tárolásra.

Bár a meghajtók egyre nagyobbak és az árak folyamatosan csökkennek, továbbra is alacsony a rendszer helyigénye a készülékeken, de továbbra is letöltjük az internetről származó irdatlan mennyiségű fájlokat, sok fotót és szinte bármit készítünk.

Ez még inkább aggodalomra ad okot olyan olcsó eszközök esetében, amelyek korlátozott tárhellyel rendelkeznek, vagy olyan SSD-t használnak, amely még mindig elég drága,  a hagyományos forgó tálcás merevlemezekkel (HDD) szemben.

Ha azonban elkezd fogyni a hely az eszközön, az első lépés ne csak az új meghajtó beszerzése kell legyen. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy optimalizálja a helyet, hogy már van értelme megszabadulni a szeméttől,  fájloktól és a nem használt alkalmazásoktól és játékoktól.

1. Törölje a felesleges fájlokat 

A Windows 10 rendszerben a tárterület kezelése olyan funkció, amely alapvető lehetőségeket kínál, így gyorsan felszabadíthatja a helyet azáltal, hogy eltávolítja az elhasználódott fájlokat az eszközről, beleértve a korábbi verziót is, amely 10 GB-os vagy annál több helyet igényelt a meghajtón .

 1. Nyissa meg a Beállítások lehetőséget .
 2. Kattintson a Rendszer gombra.
 3. Kattintson a Tárterület gombra.
 4. A “Tárterület” alatt kattintson a Változtassa meg, hogyan szabadítsunk ki tárterületet lehetőségre.
 5. Az “Ideiglenes fájlok” alatt ellenőrizze a törölni kívánt fájlokat, többek között:
  • Olyan ideiglenes fájlok törlése, amelyeket alkalmazásai már nem használnak.
  • Törölje a több mint 30 napos újrahasznosítóban lévő fájlokat.
  • Fájlok törlése a Letöltések mappában, amelyek 30 napon belül nem változtak.
 6. A “Tárterület felszabadítása” alatt kiválaszthatja azt a lehetőséget is, hogy törölje a Windows 10 korábbi telepítését. Azonban ez az opció csak az új funkció frissítés telepítését követő első tíz napon belül érhető el.

Miután végrehajtotta ezeket a lépéseket, kattintson a Tisztítás most gombra a hely azonnali felszabadításához.

Nem kötelező bekapcsolnia a Tárterületsegéd kapcsolót, hogy ezt a funkciót használni tudja, de ha engedélyezi ezt a funkciót, akkor automatikusan törli a felesleges fájlokat, amikor a tárterület csökken.

2. Törölje a hulladék fájlokat a Lemezkarbantartás segítségével

A Lemezkarbantartó már évek óta működik és a  felhasználók által ismert eszköz,  törli a felesleges fájlokat a készüléken, beleértve a rendszerfájlokat, a rendszer-helyreállítást és az árnyékmásolatokat is. Ez segíthet visszaszerezni az értékes helyet a rendszeren.

 

Rendszerfájlok törlése

 1. Nyissa meg a File Explorer programot .
 2. A “Ez a számítógép” elemre kattintson jobb gombbal a fő rendszer meghajtójára, és válassza a Tulajdonságok parancsot .
 3. Kattintson a Lemezkarbantartó gombra.
 4. Kattintson a Rendszerfájlok törlése gombra.
 5. Válassza ki a törölni kívánt fájlokat a tér felszabadításához, ideértve a következőket:
  • A Windows Update Cleanup.
  • A Windows frissítési naplófájljai.
  • Letöltött programfájlok.
  • Ideiglenes internet fájlok.
  • A rendszer létrehozta a Windows hibajelentést.
  • Szállítási optimalizálási fájlok.
  • Újrahasznosító kuka.
  • Ideiglenes fájlok.
  • Ideiglenes Windows telepítési fájlok.
  • Korábbi Windows telepítés (ek).

  Megjegyzés: Az elérhető opciók eltérőek lehetnek. Például, ha már törlölte az előző verziót, akkor nem találja az “Előző Windows telepítés telepítése” opciót.

 6. Kattintson az OK gombra .
 7. Kattintson a Fájlok törlése gombra.

Miután befejezte a lépéseket, attól függően, hogy a fájlok mennyi helyet használtak, több értékes helyet kaphat más, értékesebb fájlok tárolásához.

 

Rendszer-visszaállítás és az árnyékmásolatok törlése

 

Ha általában rendszer-visszaállítási pontokat hoz létre és használja az árnyékmásolatokat (a Windows biztonsági mentése által használt tipikus snapshot), akkor ezeket a fájlokat is törölheti, hogy további helyet szabadítson fel.

 1. Nyissa meg a File Explorer programot .
 2. A “Ez a számítógép” elemre kattintson jobb gombbal a fő rendszer meghajtójára, és válassza a Tulajdonságok parancsot .
 3. Kattintson a Lemezkarbantartó gombra.
 4. Kattintson a Rendszerfájlok mentése gombra.
 5. Kattintson a További lehetőségek fülre.
 6. A “Rendszer-visszaállítás és árnyékmásolatok” alatt kattintson a Tisztítás gombra.
 7. A megerősítéshez kattintson a Törlés gombra.

 

3. Távolítsa el az olyan alkalmazásokat és játékokat, amelyeket soha nem használ

Az olyan alkalmazások eltávolítása, amelyeket nem használ, például azok, amelyek a számítógéphez előtelepítettek, vagy manuálisan telepítettek, de csak egyszer használtak, segíthetnek bizonyos helyek visszaszerzésében.

Továbbá a Microsoft Áruházból vagy más forrásokból telepített játékok sok területet foglalnak, ezért jó ötlet eltávolítani legalább azokat, amelyekkel nem játszik tovább.

 1. Nyissa meg a Beállítások lehetőséget .
 2. Kattintson az Alkalmazások elemre.
 3. Kattintson az Alkalmazások és szolgáltatások lehetőségre .
 4. Válassza ki az alkalmazást vagy a játékot, majd kattintson az Eltávolítás gombra.Gyors tipp: Használja a Rendezés legördülő menüt, és válassza a Méret lehetőséget az alkalmazások és játékok méret szerinti felsorolásához, ami megkönnyíti az eltávolításhoz szükséges döntést.
 5. Kattintson ismét az Eltávolítás gombra a megerősítéshez.

 

4. A OneDrive-fájlok igény szerinti használata

OneDrive fájloknál az On Demand egy olyan új funkció, amelyet a Windows 10 rendszernél a Fall Creators frissítéssel hoztak létre , amely lehetővé teszi a felhőben tárolt fájlok elérését a File Explorer használatával anélkül, hogy szinkronizálnia kellene őket, és helyi tárhelyet kellene használnia.

Ha elfogy a hely, akkor a fájlok igény szerinti feltöltése és a fájlok OneDrive-ban való tárolása és letöltése csak akkor szükséges, ha szüksége van rájuk.

OneDrive-fájlok on-demand igénybe vétele

 1. Kattintson a jobb gombbal az értesítési területen lévő OneDrive felhő ikonra, és válassza a Beállítások lehetőséget .
 2. Kattintson a Beállítások fülre.
 3. A “Fájlok igény szerint” jelölőnégyzetében jelölje be a Helytakarékosság és a fájlok letöltését a funkció engedélyezéséhez.
 4. Kattintson az OK gombra .

 

Szabadítson fel helyet!

 

A fájlok on-demand igénybevételének engedélyezése után a fájlokat áthelyezheti a OneDrive mappába, és csak szabadon hozzáférhetővé teheti azokat az interneten, hogy így helyet szabadítson fel. 

 

 1. Nyissa meg a Onedrive könyvtárat.
 2. Válassza ki azokat a fájlokat és mappákat, amelyek csak a felhőben maradnak.
 3. Kattintson a jobb egérgombbal a kijelölésre, és válassza a Szabad terület felszabadítását .

A OneDrive-ban már tárolt fájlok helyének felszabadítása mellett, több helyet foglalhat úgy, hogy több fájlt helyez el a fiók alapértelmezett mappáiból a OneDrive mappába, majd a fent említett lépésekkel felszabadítja a helyet.

Miután befejezte a lépéseket, a fájlkezelővel elérheti a fájlokat, de megjelenik egy fehér felhővel, kékkel határolt ikonokkal, vagyis internetkapcsolattal kell rendelkeznie a megnyitáshoz.

Érdemes megjegyezni, hogy ha csak a OneDrive ingyenes verzióját használja, csak a felhőben legfeljebb 5 GB tárhelyet tárolhat.

 

5. A Windows 10 méretének csökkentése Compact operációs rendszerrel

A Compact OS a Windows 10 rendszerrel bevezetett eszköz, amely lehetővé teszi a telepítési fájlok és beépített asztali alkalmazások tömörítését, így csökkentve a lábnyomot és felszabadítva a helyet.

Figyelmeztetés: Ez egy barátságos emlékeztető, hogy rendszerfájlokat fogsz módosítani, és bár biztonságosan használható az eszköz, a rossz dolgok mindig megtörténhetnek. Javasoljuk, hogy teljes körű biztonsági másolatot készítsen a számítógépéről, mielőtt folytatná.

 1. Nyissa meg a Start gombot .
 2. Keresse meg a parancssort , kattintson az egér jobb oldali gombjával az eredményre, és válassza a Futtatás rendszergazdaként parancsot .
 3. Írja be a következő parancsot a Windows 10 és az alkalmazások tömörítéséhez Compact.exe /CompactOS:always   majd nyomja meg az Enter billentyűt.

A lépések végrehajtása után a Compact OS megkezdi a folyamatot, amely akár 10-20 percet is igénybe vehet, és a legjobb része az, hogy nem kell újraindítania a készüléket. Bármikor visszaállíthatja a változtatásokat ugyanazokkal az utasításokkal, de a 3. lépésben használja ezt a Compact.exe /CompactOS:never   parancsot,  majd  nyomja meg az Enter billentyűt.

Ezzel a módszerrel körülbelül 2 GB-ot tér vissza, de a  méret telepítésenként változhat.

Bár ez a módszer nem lesz  észrevehető hatással a teljesítményre, csak korlátozott tárhelyű eszközzel érdemes használni.

6. Kapcsolja ki a hibernált állapotot a Windows 10 rendszeren

A hibernálás olyan funkció, amely a memóriában tárolt tartalmat a merevlemezre menti, így teljesen leállíthatja készülékét anélkül, hogy elveszítené az aktuális munkamenetet.

Bár a Hibernálás hasznos szolgáltatás, több gigabájtnyi helyre van szükség, hogy a tartalmat a RAM-ba mentse a hiberfil.sys fájlba a merevlemezen.

Ha optimalizálni szeretné a rendelkezésre álló tárhelyet a számítógépen, akkor letilthatja a funkciót.

 1. Nyissa meg a Start gombot .
 2. Keresse meg a parancssort , kattintson az egér jobb oldali gombjával az eredményre, és válassza a Futtatás rendszergazdaként parancsot .
 3. A Hibernálás kikapcsolásához írja be a következő parancsot, és nyomja le az Enter billentyűt:   powercfg /hibernate off

Az egyetlen probléma, amely kikapcsolja ezt a funkciót, az az, hogy elveszíti a hibernálási képességet, de ez egy megfelelő lehetőség, ha alacsony a tárhely és azonnali helyre van szükség.

7. Mozgassa a fájlokat, alkalmazásokat, játékokat külső merevlemezre

Az útmutató elején azt mondtuk, hogy nem kap egy külső merevlemezt, hogy leküzdjék a tárolási korlátot, de ha az összes olyan módszer megpróbálása után, ahol még mindig alacsony a kapacitása, akkor fontolja meg új meghajtó beszerzését.

Külső meghajtó használata esetén áthelyezheti meglévő fájlokat, és konfigurálhatja a Windows 10-öt, hogy új adatokat tároljon az új tárolóban. Emellett bizonyos Microsoft Store alkalmazások és játékok is áthelyezhetők az új merevlemezre, hogy több helyet teremtsenek a fő rendszer meghajtóján.

A meglévő fájlok új helyre történő áthelyezése

 1. Csatlakoztassa a cserélhető meghajtót.
 2. Nyissa meg a File Explorer programot .
 3. Keresse meg a mappát a mozgatni kívánt fájlokkal és mappákkal.
 4. Válassza ki az áthelyezni kívánt elemeket.
 5. A “Kezdőlap” lapon kattintson a Áthelyezés gombra.
 6. Válassza a Hely kiválasztása lehetőséget.
 7. Válassza ki az új meghajtót.
 8. Kattintson az Áthelyezés gombra.

Új, külső meghajtó esetében meg kell ismételnie az áthelyezéshez szükséges lépéseket. 

 

Új fájlok mentése egy új meghajtóra

 

A fájlok új helyre történő automatikus mentéséhez az alábbi lépéseket teheti:

 1. Csatlakoztassa a cserélhető meghajtót.
 2. Nyissa meg a Beállítások lehetőséget .
 3. Kattintson a Rendszer gombra.
 4. Kattintson a Tárterület gombra.
 5. A “További tárhelybeállítások” szakaszban kattintson a Módosítás, ahol új tartalom mentése linkre vált.
 6. A legördülő menüből válassza ki azt a helyet, amelyet a Windows 10-nek a fájlok automatikus mentéséhez minden tartalomtípushoz kell megadnia.

Miután a lépéseket megtette, a Windows 10 és a támogatott alkalmazások menteni fogják a fájlokat az új megadott helyre.

Alkalmazások és játékok áthelyezése egy új meghajtóra

A Windows 10 operációs rendszerben egyes Microsoft Store alkalmazások és játékok áthelyezhetők egy másik tárolóeszközre, anélkül, hogy újból telepíteni kellene őket.

 1. Csatlakoztassa a cserélhető meghajtót.
 2. Nyissa meg a Beállítások lehetőséget .
 3. Kattintson az Alkalmazások elemre.
 4. Kattintson az Alkalmazások és szolgáltatások lehetőségre .
 5. Válasszon alkalmazást vagy játékot.
 6. Kattintson az Áthelyezés aljára.
 7. A legördülő menüből válassza ki az új helyet.
 8. Kattintson az Áthelyezés gombra.

Meg kell ismételni a lépéseket, ha több elemet kíván áthelyezni a külső meghajtóra.

Az egyetlen alapkövetelmény – bármelyik opciót használja – hogy a külső tárolónak mindig csatlakoztatva kell lennie!

 

Forrás: Windows Central

 

A képek kétnyelvűsége a cikk esetében szándékos, hogy az is megtalálja akinek angol nyelvű a rendszere…. 


Hasonló bejegyzések
Egy gépfejlesztés története
Közel 3 évvel ezelőtt állítottam össze egy, akkor jó közepes konfigurációt,  Asus P8B75M-LX alaplap, hozzávaló Hyperx memória  és egy i3 3240 jelzésű processzor kiválasztásával.   Az eszközök - a memóriát kivéve - ...
Bővebben...
A Felhasználói fiókok felügyelete: biztonság vagy állandó zaklatás?
  A Felhasználói fiókok felügyelete (User Account Control - UAC) a Windows Vista (és az utána következő rendszerek) szolgáltatása, amely olyan esetekre nyújt segítséget a számítógép kezelésében, amikor egy program rendszergazdai szintű engedélyekhez ...
Bővebben...
A Parancssor parancsai és használatuk X. (T-W)
Sorozatunkban a Parancssorban (Command Prompt) használt gyakoribb parancsokat és használatuk módját írjuk le. Megtalálhatjátok a parancsban használható kapcsolókat és némi magyarázatot is a használatukhoz. Mivel a lista közel sem kicsi, ...
Bővebben...
A Windows Update hibák javítása
Ha problémákkal kell szembenézni, miközben a frissítések letöltése és telepítése  a Windows 08/10 / 7 esetében gondokat okoz, akkor biztosan segít a Microsoft által preferált szoftver. A szoftver képes a frissítéseket megakadályozó ...
Bővebben...
Bemutatjuk: A Windows Defender Hub
A Windows Defender Hub egy app, amely az Áruházból letölthető. Azért érdemes letölteni és használni, mert sokkal informatívabb és részletesebb mint a régi megunt zöld ablak arculata.     Windows 10. 10240-től felfelé ...
Bővebben...
A Rendszerkonfiguráció (msconfig) használata
A Rendszerkonfiguráció (msconfig) a Windows indítását megakadályozó problémák azonosítását segíti. A Windows indítása történhet úgy, hogy az általános szolgáltatások és az Indítópult programjai ki vannak kapcsolva, majd egyenként visszakapcsolhatod azokat. ...
Bővebben...
A reklámmentes Skype!
A Skype csevegő programban már régóta van reklám, sokan nem szeretik látni, hogy a kedvenc programjukban ott van  pl: női dezodor reklám.. Könnyen megszabadulhatunk a reklámoktól, a  mai napon keresgéltem egy ...
Bővebben...
Windows To Go?
A délelőttöm nagy része azzal ment el, hogy a Kingston Rubber USB3/32 GB-os pendrive-ra felküzdöm a Windows To Go-t. A pendrive a diskpart "alkalmazással"  bootolhatóvá tett, ntfs fájlrendszerű korrekt partícióval rendelkező ...
Bővebben...
Concept image of a HAZMAT (Hazardous Materials) team closely inspecting a hard drive for viruses, spyware and trojans. Taken with a Canon 5D.
A Windows 10 alapos mentési képességét érdemes kihasználni. A jól konfigurálható, egyénenként testreszabott megoldások biztonságba helyezik fájljainkat zenénket, videónkat, vagy személyes adatainkat. A biztonsági mentés használatához a Fájlelőzmények szolgáltatásban bekapcsolt ...
Bővebben...
edf
Processzor hűtő cseréjére szántam el magam, mert a régi hűtő, bár gyári Intel, de kisteljesítményű, ráadásul a többszöri pasztázás alkalmával megállapítottam, hogy a műanyag rögzítés a végét járja.   A boltban némi ...
Bővebben...
A W8 Sidebar egy ingyenes hordozható szoftver, amely több hasznos összetevőt integrál a Windows 8.1, a Windows 8 és a Windows 7 asztalára. Ez az oldalsáv mindig az asztalon marad, és ...
Bővebben...
Ha a bennfentesnek nem sikerül a Skip ahead… beállítás
A beállítás a Redstone 4-es előzetes verzióinak letöltése érdekében vált szükségessé. Sokan vagyunk úgy, hogy az egyik meghajtón a legfrissebb előzetes foglal helyet, a másikon az RS 3-as stabilabb verziói frissülgetnek.   A ...
Bővebben...
Egy gépfejlesztés története
A Felhasználói fiókok felügyelete: biztonság vagy állandó zaklatás?
A Parancssor parancsai és használatuk X. (T-W)
A Windows Update hibák javítása
Bemutatjuk: A Windows Defender Hub
A Rendszerkonfiguráció (msconfig) használata
A reklámmentes Skype!
Windows To Go?
Hogyan használjuk ki a Windows 10 mentési képességeit?
Processzor hűtő cseréje
W8 oldalsáv
Ha a bennfentesnek nem sikerül a Skip ahead…

740 

2 hozzászólás “7 mód, hogy több területhez jusson a Windows 10 rendszered.”

Megjegyzés hozzáfűzése

Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés a címekben
Keresés a tartalomban
Keresés a bejegyzésekben
Keresés az oldalakon
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

7 mód, hogy több területhez jusson a Windows 10…

Szerző: Mesant Olvasási idő: 10 min
2
 • Üdvözlünk vendég!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Szavazás

 • Ismét megkérdezzük, hogy tetszik a még nem kész oldal külseje?
  A maximálisan választható pontok száma: 1
 • Loading ... Loading ...