A jó, a rossz és a kötekedő

A cím némi vadnyugati opuszt sejtet. Csakhogy most nem erről van szó. A jó a hardver, a rossz a Windows és én vagyok a kötekedő. Mert a Windows rendszerek kapcsán merült fel sokadszorra és ismét, hogy a csúnya amerikai cég, milyen üzletpolitikát folytat, meg hogy hű, meg há és különben is. Sokszor írtam az oldalon a felhasználó, a rendszere és a vas egységéről, mert mindhárom szorosan összefügg.

A jó, ami sokszor nem is az!

A hardverek, vagy újak,vagy régiek, vagy vegyesen, újakkal együtt foglalnak helyet a gépben. Sokszor érte kritika a nagy multi üzletpolitikáját, utóbb a Windows 8 bevezetését megelőzően, mert a processzorok új biztonsági, követelményei miatt a Nyolcas nem volt hajlandó akármilyen, vasmacskából lapított, műanyag zacskóból font és ácskapoccsal összetákolt számítógépre települni.

Sokat beszéltünk arról is, hogy hogyan tervezzünk, válogassunk, rakjunk és szereljünk össze számítógépet. Nem lehet olyan hanyagul összegányolt gépen dolgozni játszani, netezni, videót szerkeszteni, filmfeliratot csinálni, videót vágni, ami rendszeres, vagy folyamatos és stabil működésre nem képes.

Én a kötekedő, sosem vennék olyan gépet, amely ott áll a bolt kirakatában. Kevés manővertől eltekintve, már több mint 2 évtizede magam válogatok, tervezek, passzítok, vagy cserélek alkatrészeket, karbantartom, tisztítom, javítom. Én sem az anyatejjel csepegtettem a tudást magamba, olvastam, utánanéztem, kérdeztem, videót néztem, vagy szakembert figyeltem.

Testvéroldalunkon remélem derültséget keltett, hogy ezt írtam:

“A Windows sosem ment el egy szögön lógó retyóajtón, az iOs meg pláne. Azt csak magyar júzer gondolja, h mert ingyen volt a Win, akkor a szar gépen is el fog menni.”
“Még mielőtt valaki hülyének néz, leszögezem, hogy elhumorkodom ugyan ezeken a dolgokon, de a szomorú helyzet az, hogy a felhasználók egy része hanyag, nemtörődöm és ahelyett, hogy hozzáolvasna egy kis tudást a dolgokhoz, sajnos hallgat a vele egyenlő arányban lökött ismerőseire, akik szintén megjárták már ugyan, de még mindig nem tanultak a saját kárukon.
Egyszerűbb a Windows-t szidni, mint ismereteket szerezni, utána érdeklődni, olvasni és előre gondolkodni.”

A rossz, ami szintén nem az.

A Windowst itt és most, sem dicsérni, sem magasztalni, sem szidni nem akarom.

A rossz azért rossz,
– mert kényes, nem akar vacak vason rendesen menni,
– lefagy, elbambul, megáll, topog, kiakad és újraindul meg anyázni is kell.
– szinte megfoghatatlan hibaüzeneteket generál (ez tényleg igaz)

A szinte megfoghatatlan hibaüzenetekből, csak kettőre hivatkozom, amelyből egy már korábban nálam is borzolta a kedélyeket:
Este kikapcsolom a gépet. Reggel bekapcsolom a gépet.
A Megbízhatósági előzmények megtekintése alatt (Vezérlőpult/Műveletközpont/Karbantartás) Váratlan leállás, A Windows nem megfelelőlen lett leállítva hibaüzenet fogad. Nem a Windows volt a hibás!

Én a kötekedő ugyanis az energiagazdálkodás mélységeiben elmerülve nem figyeltem eléggé és hagytam, hogy a rendszer energiatakarékosságra hivatkozva ezt, meg azt lekapcsolhasson. Nézd meg te is, hogy a Windows alapból csinál ilyeneket, az Eszközkezelőben a hardvereknél Tulajdonságok/Energiagazdálkodás címszó alatt A gép kikapcsolhatja ezt az eszközt, hogy….
Hát ne engedd neki!
A másik, amely főleg XP-n szedte az áldozatokat és kergette őrületbe a legalaposabb felhasználót is:
A képernyőillesztő nem válaszolt, utána helyreállt! A net tele van az e címszó alatt felborzolt kedélyekkel.

A kötekedő

Sokan vagyunk az oldalon olyanok, akik alapos munkával raktak össze gépet és használják elégedetten az ügyeletes Windows verzákkal.

Én azért kötekedem – többek segítségével -, mert ami a gyakorlatban felmerült, megvitattuk másokkal, elolvastam átolvastam, utána néztem, molyoltam, kérdeztem, vitatkoztam és még mindig kötekednem kell, mert sokszor leírtam ugyanazt másképpen is , hogy kezdőnek, analfabélának, amatőrnek, sétálónak és haladónak is érthető legyen, mit hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy a számítógépe és a Windows rendszere összehangoltan és hibátlanul működjön.

Bár kötekedem, de ha valamit ezeregyedszer is megkérdeznek, akkor is megpróbálok türelemmel válaszolni rá. 


Hasonló bejegyzések
FixWin 10 – magyar kiadás!
A TheWindowsClub égisze alatt elkészült egy ingyenes alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó a csokorba kötött lehetőségekből kiválassza azt, amelyikre szüksége van és megoldja a problémát, felderítse és kijavítsa ...
Bővebben...
A rendben tartott rendszer II.
Az előző cikk folytatásaként egy pár dolog, ami borzolja  a felhasználók idegeit.         Illesztőprogramok       A Windows 10 jelenlegi verzióiban, a rendszer által telepített, alapszintű illesztőprogramok megtalálhatóak, ami a rendszer üzemeltetéséhez, működéséhez csak minimálisan elegendő.   Sajnos ezek ...
Bővebben...
Számítógép építés kezdőknek és még nem igazán haladóknak!
Egy számítógép építése (nem feltétlenül saját kézzel) a mai hardverek világában a gondos tervezéssel kezdődik. Ezt úgy kell érteni, hogy a rendelkezésre álló anyagi eszközök függvényében el kell dönteni, mi használható ...
Bővebben...
Elfelejtett felhasználói jelszó megváltoztatása bejelentkezéskor
Nyilván rajtam kívül is sokan vannak, akik folyton elfelejtik a felhasználói jelszavaikat. Ez a Windows-ba való belépéskor elég nagy gond (főleg, ha nincs password reset disk-ed). Íme egy trükk, amivel a ...
Bővebben...
Karbantartás, tisztítás, optimizálás. Jó ez nekünk?
Sajnos időnként meg kell szabadítani a keletkező hulladéktól a számítógépet. Azért, mert a telepített alkalmazások, az internetezés, vagy a rendszer által generált "ideiglenes" (tmp) - a gépen felesleges hulladékként jelen lévő  ...
Bővebben...
FixWin 10 – magyar kiadás!
A rendben tartott rendszer II.
Számítógép építés kezdőknek és még nem igazán haladóknak!
Elfelejtett felhasználói jelszó megváltoztatása bejelentkezéskor
Karbantartás, tisztítás, optimizálás. Jó ez nekünk?

793 

Megjegyzés hozzáfűzése

Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés a címekben
Keresés a tartalomban
Keresés a bejegyzésekben
Keresés az oldalakon
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

A jó, a rossz és a kötekedő

Szerző: Mesant Olvasási idő: 3 min
0
  • Üdvözlünk vendég!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Szavazás

  • Ismét megkérdezzük, hogy tetszik a még nem kész oldal külseje?
    A maximálisan választható pontok száma: 1
  • Loading ... Loading ...