A Rendszerkonfiguráció (msconfig) használata

A Rendszerkonfiguráció (msconfig) a Windows indítását megakadályozó problémák azonosítását segíti. A Windows indítása történhet úgy, hogy az általános szolgáltatások és az Indítópult programjai ki vannak kapcsolva, majd egyenként visszakapcsolhatod azokat. Ha egy probléma nem jelentkezik adott szolgáltatás kikapcsolt állapotában, a bekapcsolását követően viszont igen, akkor ez a szolgáltatás okozhatja a problémát.

Az msconfig használatának célja általában a problémák feltárása és behatárolása, de nem tekinthető indításkezelő programnak.

Akkor nézzük sorban:

 

 • Általános (General) fül – felsorolja az indítási módok lehetőségeit
  • Szokásos indítás (Normal startup) – a Windows szokásos, “normális” indítása. Ez a Windows indítási mód akkor használható, ha a rendszer hibátlanul működik, illetve ha a másik két módban befejeződött a hibaelhárítás.
  • Hibakeresési indítás (Diagnostic Startup) – ekkor a Windows csak az alapvető szolgáltatásokkal és illesztőprogramokkal indul el.
  • Szelektív indítás (Selective Startup) – a Windows az alapvető szolgáltatásokkal és illesztőprogramokkal, valamint további, általad kijelölt szolgáltatásokkal és illesztőprogramokkal indul el.
 • Rendszerindítás (Boot) fül – az operációs rendszer és a speciális hibakeresési beállítások konfigurációs lehetőségeit jeleníti meg
  • Biztonságos indítás (Safe boot)
   • Minimális (Minimal) – indításkor csökkentett üzemmódban, csak a legszükségesebb rendszerszolgáltatásokat futtatva megnyitja a Windows grafikus felhasználói felületét (az Explorer-t). A hálózati kapcsolatok le vannak tiltva.
   • Alternatív rendszerhéj (Alternate shell) – indításkor csökkentett üzemmódban, csak a legszükségesebb rendszerszolgáltatásokat futtatva megnyitja a Windows parancssorát. A hálózati kapcsolatok és a grafikus felhasználói felület le van tiltva.
   • Active Directory javítása (Active Directory repair) – indításkor csökkentett üzemmódban, csak a legszükségesebb rendszerszolgáltatásokat és az Active Directoryt futtatva megnyitja a Windows grafikus felhasználói felületét.
   • Hálózat (Network) – indításkor csökkentett üzemmódban, csak a legszükségesebb rendszerszolgáltatásokat futtatva megnyitja a Windows grafikus felhasználói felületét. A hálózati kapcsolatok is engedélyezve vannak.
  • Nincs folyamatjelző (No GUI boot) – nem jelenik meg a Windows üdvözlőképernyője a rendszer indításakor.
  • Indítási napló (Boot log) – a rendszerindítási folyamatról az összes információt a %SystemRoot%Ntbtlog.txt fájl tárolja.
  • Alapszintű videomód (Base video) – indításkor a Windows grafikus felhasználói felületet minimális VGA módban nyitja meg. Ezzel a beállítással a rendszer a normál VGA illesztőprogramokat tölti be a számítógépben található videókártya illesztőprogramja helyett.
  • Rendszerindítási adatok (OS boot information) – a rendszerindítási folyamat során betöltött illesztőprogramok neveit a betöltéssel egyidőben jeleníti meg.
  • Időkorlát (Timeout) – ennyi ideig jeleníti meg a boot menüt, mielőtt az alapértelmezett operációs rendszert betöltené (ha több op.rendszer fut a gépeden és nem választasz közülük a megadott időn belül)
  • Minden rendszerindítási beállítás állandósítása (Make all boot settings permanent) – a rendszerkonfiguráció alkalmazásban végrehajtott módosításokat a rendszer nem követi. A beállítások a későbbiekben a Rendszerkonfiguráció alkalmazásban módosíthatók, de a módosításokat manuálisan kell elvégezni. Ha ez a beállítás be van jelölve, a módosítások nem vonhatók vissza az Általános lapon található Szokásos indítás beállítás kijelölésével.
  • Speciális beállítások (Advanced options)
   • Processzorok száma (Number of processors) – korlátozza a többprocesszoros rendszerben használt processzorok számát. A jelölőnégyzet bejelölése esetén a rendszer csak annyi processzort használ a betöltésnél, amennyi a a legördülő listában szerepel.
   • Maximális memória (Maximum memory) – megadja, hogy a rendszer mekkora maximális fizikai memóriát használjon a kevés memóriával rendelkező konfiguráció szimulálásához. A szövegmezőben megadott érték megabájtban (MB) értendő.
   • PCI-zárolás (PCI lock) – megakadályozza, hogy a Windows átcsoportosítsa az I/O- és IRQ-erőforrásokat a PCI-buszon. A BIOS által beállított I/O- és memóriafoglalások megmaradnak.
   • Hibakereső (Debug) – az eszközillesztők fejlesztéséhez engedélyezi a kernel módú hibakeresést.
   • Globális hibakeresési beállítások (Global debug settings) – megadja a hibakereső kapcsolati beállításait a számítógépen a kernel módú hibakereső és a hibakeresést futtató gazdagép közötti kommunikáció számára. A gazdagép és célszámítógép közötti hibakereső kapcsolat típusa Soros, IEEE 1394 vagy USB 2.0 lehet.
    • Hibakeresési port (Debug port) – a soros kapcsolattípust és a soros portot adja meg. Alapértelmezett a COM 1 port.
    • Átviteli sebesség (Baud rate) – megadja a Hibakeresési port bejelölése és Soros hibakereső kapcsolattípus választása esetén használandó átviteli sebesség értékét. Ez a beállítás nem kötelező. Az átviteli sebesség érvényes értékei: 9600, 19 200, 38 400, 57 600 és 115 200. Az alapértelmezett érték 115 200 bit/s.
    • Csatorna (Channel) – a hibakeresés kapcsolattípusának a 1394 protokollt adja meg, és meghatározza a használandó csatorna számát is. A csatorna értéke 0 és 62 közötti tízes számrendszerbeli egész szám lehet (a határok is), és egyeznie kell a gazdagép által használt csatorna számával. A csatorna megadása független a hálózati kártyán választott fizikai 1394-porttól. A csatorna alapértelmezett értéke 0.
    • USB-tároló neve (USB target name) -az USB típusú hibakeresésnél használandó karakterláncot határozza meg. A karakterlánc tetszőleges lehet.
 • Szolgáltatások (Services) fül – Az indítás során elindított összes szolgáltatást felsorolja azok jelenlegi állapotával együtt (Fut vagy Leállítva). A Szolgáltatások lapon az egyes szolgáltatások az indítás közben engedélyezhetők vagy letilthatók a rendszerindítási problémákat okozó szolgáltatás azonosítása érdekében.
  • Az összes Microsoft-szolgáltatás elrejtése (Hide all Microsoft services) – kizárólag a harmadik féltől származó alkalmazásokat megjelenítése. Ha le szeretnéd tiltani valamelyik szolgáltatást a számítógép következő indításakor, akkor jelöld be a mellette lévő jelölőnégyzetet. Ha korábban a Szelektív indítás beállítást választottad az Általános lapon, akkor a következő rendszerindítás során úgy indítható el ismét a szolgáltatás, ha az Általános lapon kijelölöd a Szokásos indítás beállítást, vagy bejelölöd a szolgáltatás melletti jelölőnégyzetet (amennyiben a rendszerindítás során indított szolgáltatásokat letiltod, bizonyos programok hibásan működhetnek, vagy a rendszer instabillá válhat. Ne tilts le szolgáltatást a listában úgy, hogy nem vagy biztos a számítógép működésében betöltött szerepében. Az Összes tiltása (Disable all) kijelölésével nem tilthatók le azok a Microsoft-szolgáltatások, amelyek az operációs rendszer indításához szükségesek).
 • Indítás (Startup) fül – a számítógép rendszerindítása során futtatott alkalmazásokat a gyártó nevével, a végrehajtható fájl elérési útjával és a beállításkulcs vagy az alkalmazás indítását biztosító parancsikon helyével együtt felsorolja. Töröld a megfelelő indítási elem melletti jelölőnégyzetet, ha a következő rendszerindítás során azt le akarod tiltani. Ha korábban a Szelektív indítás beállítást választottad az Általános lapon, akkor a következő rendszerindítás során úgy indítható el ismét a szolgáltatás, ha az Általános lapon kijelölöd a Szokásos indítás beállítást, vagy bejelölöd az indítási elem melletti jelölőnégyzetet. Amennyiben egy alkalmazással kapcsolatban biztonsági veszély gyanúja merül fel, a Parancs oszlopból megtudhatod a végrehajtható fájl elérési útját (ha a rendszerindítás során indított alkalmazásokat letiltod, bizonyos kapcsolódó alkalmazások indulása lassabbá válhat, vagy azok nem működnek).
 • Eszközök (Tools) fül – listát jelenít meg a futtatható diagnosztikai eszközökről és egyéb speciális eszközökről (regedit, hibakeresés, számítógép-kezelés, parancssor, távsegítség stb.)

Hasonló bejegyzések
Ha nincs más mód a Windows.old törlésére…
Sokakat elkeserített a windows.old könyvtár, mert a szabványos törlési eljárás - Disk CleanUp - nem vezetett eredményre.   Bármilyen és bármekkora probléma van a könyvtár törlésével, a leghatékonyabb megoldást közreadjuk.   Nyiss rendszergazdaként egy ...
Bővebben...
Asus routerek firmware frissítése
Az Asus  támogatja az általa forgalomba hozott eszközök firmware frissítéseit. Így van ez az útválasztók esetében is, elég gyakran, az utóbbi időben havonta frissülnek a szoftverek.   Router firmware frissítése:   1, Menjünk az ASUS ...
Bővebben...
Onedrive szinkronizáció leállítása
Ha nem használod a Microsoft Onedrive nevű szolgáltatását, vagy nagyon zavar, hogy gyakran szinkronizál a könyvtárad és a felhő között, van rá mód, hogy a felesleges műveletet leállítsuk.A Helyicsoportházirendet használjuk ...
Bővebben...
Parancssor, mindig rendszergazdaként futtatva a Windows 8 asztalán
A parancssor egy fontos eleme a számítógép kezelésének, mert alapvető feladatok megoldására szánták. Hogy a parancssort mindig rendszergazdaként  futtassuk elengedhetetlen a végeredményhez. Lássuk hogyan legyen a Windows 8 asztalán szinte a kezünk ...
Bővebben...
A Windows 10 összes billentyűparancsa
Gyakran jön jól, ha ismerjük a Windows, vagy alkalmazásainak billentyűparancsait. Összeszedtem nektek a Windowsban használt billentyűparancsokat, külön megjelenítve a Windows 10-ben megjelent új billentyűparancsokat. Remélem eléggé átlátható a megjelenése és hasznotokra ...
Bővebben...
Windows 8/8.1/10 indítási problémák megoldása
Tudjuk mindannyian, hogy egy két agresszív program begyömöszöli magát a regisztrációs adatbázis, más néven beállításjegyzék legtávolabbi bugyraiba is. Ezek egy része bizony indítási késlekedést, rosszabb esetben indítási hibát okoz. Ezt ...
Bővebben...
Hogyan gyorsítsunk a Windows 8/8.1/10-en?
Aki nem tartja elég gyorsnak a számítógépét ahhoz, hogy a Windows általános megjelenítési képességét, a menük különleges megjelenését biztosítani tudja, vagy csak feleslegesnek tartja a sok szükségtelen árnyékolást és úsztatást, ...
Bővebben...
Hogyan kapcsoljuk ki a zárolási képernyőt?
A Windows 8 megjelenésekor a Microsoft hozzáadott egy további lépést a bejelentkezési folyamathoz.  A felesleges kattintások, gördítések elkerülése érdekében a bejelentkezéskor és a zárolás feloldásakor is megjelenő képet ki tudjuk ...
Bővebben...
A kék halál (BSoD) hibaüzenetei és lehetséges megoldásaik
A Microsoft operációs rendszereiben a Windows'95 óta egyetlen biztos pont létezik, a kék halál (BSoD=Blue Screen of Death, a halál kék képernyője). Ez egy olyan sikeres része a rendszernek, hogy ...
Bővebben...
Ultimate Windows Tweaker 4
A Windowsmix oldal hasábjain volt szerencsénk a készítők jóvoltából ezt a remek kis Windows mindenest bemutatni és rendszeresen használtuk.   Akkorban még Mixáj készített hozzá remek fordítást is. Most megjelent a Windows 10 ...
Bővebben...
A rendben tartott rendszer II.
Az előző cikk folytatásaként egy pár dolog, ami borzolja  a felhasználók idegeit.         Illesztőprogramok       A Windows 10 jelenlegi verzióiban, a rendszer által telepített, alapszintű illesztőprogramok megtalálhatóak, ami a rendszer üzemeltetéséhez, működéséhez csak minimálisan elegendő.   Sajnos ezek ...
Bővebben...
A külső meghajtó parancssoros javítása, formázása
A Windowsban lévő parancssor, a korábbi MS Dos rendszerből megmaradt változat, nagyon sok megoldásra képes!   Ha olyan helyzetbe kerül a felhasználó, hogy az USB, vagy külső merevlemez meghajtó elérhetetlenné vált, akkor ...
Bővebben...
Ha nincs más mód a Windows.old törlésére…
Asus routerek firmware frissítése
Onedrive szinkronizáció leállítása
Parancssor, mindig rendszergazdaként futtatva a Windows 8 asztalán
A Windows 10 összes billentyűparancsa
Windows 8/8.1/10 indítási problémák megoldása
Hogyan gyorsítsunk a Windows 8/8.1/10-en?
Hogyan kapcsoljuk ki a zárolási képernyőt?
A kék halál (BSoD) hibaüzenetei és lehetséges megoldásaik
Ultimate Windows Tweaker 4
A rendben tartott rendszer II.
A külső meghajtó parancssoros javítása, formázása

4,969 

Megjegyzés hozzáfűzése

Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés a címekben
Keresés a tartalomban
Keresés a bejegyzésekben
Keresés az oldalakon
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

A Rendszerkonfiguráció (msconfig) használata

Szerző: Mixáj Olvasási idő: 7 min
0
 • Üdvözlünk vendég!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Szavazás

 • Ismét megkérdezzük, hogy tetszik a még nem kész oldal külseje?
  A maximálisan választható pontok száma: 1
 • Loading ... Loading ...