Amit a memóriákról tudni érdemes.

Kezdeném egy személyes emlékkel. Amikor a 80-as évek vége felé a munkahelyemen az első PC-t megkaptam, 1 MB, nem tévedés 1024 KB memória volt benne. Ez 640 KB alap és 384 KB úgynevezett extended, azaz kiterjesztett memória részre oszlott. Miután akkor még az MS DOS verziók futottak, ennyi memória elegendő volt a DOS alapú szövegszerkesztő futtatására.

A RAM (Random Access Memory, azaz Véletlen Elérésű Memória) elnevezés jelenleg is használatban van, csak az idők és a technikai fejlődés során a a befoglaló méretek és csatlakozók, no meg a sebesség jelentősen változott. A memória működésének alapja, hogy a számítógép kikapcsolásakor teljesen kiürül, majd a bekapcsoláskor a betöltődő operációs rendszer és a futtatásra kerülő alkalmazások ismét elfoglalják helyüket a memóriában. A képről az is kiderül, hogy az egyes sebességosztályba sorolt modulok csatlakozói nem csereszabatosak a másik sebességosztályba sorolt modulokkal, tehát még véletlenül sem tévedhet a felhasználó. A figyelmes gyártók jól látható jelöléssel ( és hűtőbordával) látják el a modulokat.

 

MEMTYPE2-300x222

A memória az idők folyamán szerves egységet alkotott a számítógép többi elemével, így az alaplapon lévő csatlakozók és a processzorok fejlődése kölcsönhatásba lépett a memóriák sebességével ( FSB, szorzótényezők). Ma már a memória méretét általában GB-ban adjuk meg. A DDR (double data rate, kétszeres átviteli sebesség)) elnevezéshez társulnak a sebesség adatok alapján a jelölések (ld. a képen).

 

 

 

 

 

Kiválasztás, vásárlás.

 

ramlist-300x225A memória kiválasztásának alapvető feltétele az alaplap gyártójának előírása, amely általában az alaplap támogatási oldalán elérhető. Az alaplap gyártója a leírásban tudatja a felhasználóval, hogy a termék kifogást
alan működéséhez, milyen memóriákat célszerű beszerezni és telepíteni. Ebben az esetben könnyű dolgunk van, mert a leírásból kijegyzeteljük, netán kinyomtatjuk a fontos sorokat és mehetünk a boltba vásárolni.

Nem akarok különböző márkákat preferálni, csak egy kis figyelemmel bárki észreveheti, hogy memória és memória között alapvető különbségek vannak, pl. a felségjelzés nélküli ömlesztett memória 1 év, míg sok márkás memória 5-10 év garanciával rendelkezik, így meglepetés nem érhet senkit, hogy mit vásárolt. Ezen még spórolni sem érdemes, mert a többletbefektetés busásan megtérül.

 

 

 

Telepítés és használat

 

2014-12-09_104855-300x139

 

Térjünk vissza a memória és az alaplap, processzor egységére. A különböző BIOS verziók ellenére elengedhetetlen, hogy a memória szekcióban beállítsuk a memória paramétereit.Az UEFI BIOS-ban már az úgynevezett XMP (Extreme Memory Profile) memóriákat párkattintásos megoldással beállíthatjuk. Az XMP beállítását követően egy érdekességet is tapasztaltam, a DDR3 XMP (1600MHz) az Aida64 mérése szerint, már eléri a DDR4 csúcs sávszélességét. 


Hasonló bejegyzések
Az Insider Hub működtetése
A hivatalos Windows 10 Insider Preview (10130) rendszerrel rendelkezők esetében, működésre bírható az Insider Hub alkalmazás, amivel a Windows 10-ről szóló cikkek, információk, tippek trükkök, újdonságok, valamint a felhasználó  aktivitása ...
Bővebben...
Az Insider Hub működtetése

1,054 

Megjegyzés hozzáfűzése

Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés a címekben
Keresés a tartalomban
Keresés a bejegyzésekben
Keresés az oldalakon
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

Amit a memóriákról tudni érdemes.

Szerző: Mesant Olvasási idő: 3 min
0
  • Üdvözlünk vendég!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Szavazás

  • Ismét megkérdezzük, hogy tetszik a még nem kész oldal külseje?
    A maximálisan választható pontok száma: 1
  • Loading ... Loading ...