Karbantartás, optimizálás.

Időnként meg kell szabadítani a számítógépet a keletkező hulladéktól. A telepített alkalmazások, az internetezés, vagy a rendszer által generált “ideiglenes” (tmp) – a gépen felesleges hulladékként jelen lévő – állományok ugyanis foglalják a helyet a merevlemezen. Hányszor hallottam már olyan panaszt, hogy a két hete feltelepített Windows a duplájára nőtt! Természetesen, mindez nem lehetetlen.

A Windows majdnem komplett rendszernek tekinthető, viszont a Microsoft nem készített hozzá igazi takarító, optimizáló modult (ha csak a töredezettség-mentesítőt nem tekintjük optimizálásnak), ami bizony nagyon hiányzik a rendszerből. Bizonyára nem véletlen, hogy csak “gyári” hibakereső, vagy helyreállító modulok kerültek a Windows operációs rendszerekbe.

 

Mit tehet a felhasználó?

 

Tapasztalattól, vagy a szerzett rutin mértékétől függően, letölt mindenféle takarító, optimizáló, tuningoló alkalmazást, amelyek sok esetben – a hozzáértés hiánya miatt – több kárt tesznek, mint hasznot hajtanak. Az ilyen alkalmazásokkal szemben támasztott alapkövetelmény, hogy maximális biztonságot nyújtson, figyelmeztesse a felhasználót, hogy olyan területre téved, amivel csak árthat a rendszerének. Ezt legtöbbjük teljesíti is. Azonban ez sem segít, ha valaki hozzáértés nélkül, vagy a félreértelmezett tunning részegítő gondolatától vezetve addig játszadozik a programmal, amíg nem sikerül 10 másodpercet gyorsítania mondjuk a rendszerindításon, de aztán szidja a Microsoft-ot, hogy állandóan összeomlik a rendszer.

Az egyszerű takarító alkalmazások valóban képesek arra, hogy kitakarítsák a hulladékot a merevlemez utolsó szegletéből is, viszont ezek napi rendszerességű használata teljesen felesleges, hiszen például a böngésző cache-nek éppen az a feladata, hogy gyorsítsa a korábban már meglátogatott oldalak betöltődését, így kitakarítása csak hetente/kéthetente esedékes.

 

Prefetch, superfetch

 

Túlmisztifikált terület. Sok felhasználó még az XP korában a telepítést követően azonnal letiltotta az Előtöltést, ami a rendszer gyorsításában játszik fontos szerepet. Amikor a könyvtár nagyon nagy méretet ölt, akkor valóban érdemes kiüríteni a tartalmát. Az én esetemben a Windows 8 összesen 32 MB méretben 237 fájlt tárol, amihez még sosem nyúltam hozzá.

 

Optimizálás

 

Ez egy nagyon érdekes téma. Ha a rendszer hibátlanul működik, némi beállításjegyzékben történő ügyeskedéssel akkor is lehet növelni a menük megjelenési gyorsaságát, vagy a leállítás idejét pár tizedmásodperccel csökkenteni, ezek nem veszélyeztetik a rendszert.

Egészen más a helyzet, amikor egy alkalmazás, anélkül, hogy tisztelné, vagy akárcsak ismerné a rendszerünk testi-, és lelkivilágát ki akar törölni az indításból két olyan fájlt, amit az interneten ismeretlenek nem fontosnak, kevésbé fontosnak, vagy nyugodtan eltávolíthatónak szavaztak meg. Az ilyen alkalmazást nem ajánlhatom senkinek anélkül, hogy fel ne hívnám a figyelmét arra, hogy ezt a részét, vagy lehetőséget ne használja, ha nem tudja mivel tesz kárt a rendszerében.

 

Tuning

 

Ez nem verseny. Ha egy processzor gyárilag 3,4 GHz-es de a gyári adat szerint 3,9-ig húzható, nem mondom, lehet hogy érdemes kipróbálni egyszer, de én még sosem tettem ilyet a kockázatok és mellékhatások ismeretében. Ugyanez a helyzet a Windows-zal is:tudom, hogy 15-20 perc alatt új rendszert lehet telepíteni, de minek ha nem muszáj? Nem a telepítés ideje sok, hanem a programokkal belakott rendszert újra olyanra szabni, amilyen előtte volt.

 

Összegzés:

 

Rengeteg kiváló képességű ingyenes takarító, optimizáló programot készítenek nap mint nap. Ma is teszteltem egy olyat, amit egy nagynevű oldal kifejezetten ajánlott a felhasználók számára. Ennek a programnak az esztelen, az alapvető biztonsági követelményeket figyelmen kívül hagyó, mindenáron törölni, kikapcsolni, optimizálni és tuningolni akaró beállítottsága valósággal elrettentett. Ugyanis ha a feledékeny, vagy csak felületesen szemlélődő felhasználó egyetlen pipát ott felejt, megeshet, hogy telepítheti újra a teljes rendszert.

 

Lehet jó és biztonságos alkalmazásokat találni, de az is megoldás, ha saját magunk vesszük kezünkbe az irányítást, az ideiglenes könyvtárak tartalmát kéthetente töröljük, a Windows/Prefetch könyvtár méretét időnként ellenőrizzük és nem utolsósorban Uninstaller programot használunk, ami a telepített programok által a merevlemezen és a beállításjegyzékben hagyott maradványokat eltávolítja. 


Hasonló bejegyzések
SSD-re átállás tapasztalatai
Eljött az az idő, amikor a számítógép gyorsítását SSD használatával képzeltem el. Anélkül, hogy reklámot csinálnék az eszköznek, a Kingston HyperX 3K 120 GB-os sata 3-as csatolójú SSD-t vásároltam meg. ...
Bővebben...
SSD-re átállás tapasztalatai

1,121 

Megjegyzés hozzáfűzése

Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés a címekben
Keresés a tartalomban
Keresés a bejegyzésekben
Keresés az oldalakon
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

Karbantartás, optimizálás.

Szerző: Mesant Olvasási idő: 4 min
0
  • Üdvözlünk vendég!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Szavazás

  • Ismét megkérdezzük, hogy tetszik a még nem kész oldal külseje?
    A maximálisan választható pontok száma: 1
  • Loading ... Loading ...