Windows. Kicsit kívül és belül.

A Windows 8.1 update 2-ről szóló hírrel kapcsolatban terjedt el, hogy az augusztusban, vagy szeptemberben érkező idei utolsó nagy frissítés mérete 3 GB körül lesz! 

Eszembe jutott a régi kabarétréfa: – Mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba?

 

Vélemények hozzászólások a hír kapcsán:

 

“Azért ez már szerintem kész röhej, ennyi erővel egy új rendszert is kiadhatnának nem 25 update packot ekkora méretben a 8-asoknak már úgyis mindegy, nagy siker már nem lesz belőlük !!!

De tele vannak speciális rendszer követelménnyel, ami nem minden gépben van benne… És ezért nem kell szinte majdnem senkinek mert össze vissza babrálják egyszer csináljanak végre egy olyan rendszert ami normális, mint PL: a Windows 7!!! Mert az a rendszer maga a tökély mert minden ami kell benne van és a felhasználók úgy alakítgathatják ahogy kedvük van!
A beállításjegyzék sem ugyanaz a 2-3 MB-os vacak ami volt, 12-14 MB-ra hízott és olyan rétegek, összefüggések vannak benne, amiket még csak most fedezgetnek fel a winbúvárok

Meg amit mindig mondunk egy normális beépített karbantartó, ami nem csinál kárt de alaposan kitakarít ,meg a registryvel kéne valamit kezdeni és az NTFS fájlrendszert is már valami modernebb re kéne cserélni!!

Hát fene tudja én is használnám a Wint, ha pl jobban testre lehetne szabni nekem ez számit hogy a rendszerem úgy nézzen ki ahogy én szeretném jelenleg a Wint nem tudom úgy megcsinálni!!

Való igaz,a 8-ast már ugy kellett volna kiadni,hogy annak  működjön minden porcikája,de ez nem megoldás,hogy a felhasználók rettegnek a Patch keddektől, hogy kell-e meghajtót cserélni,vagy sem,mert lassan Góliátokat fog felvenni egy 8.1-es rendszer, nembeszélve ha még mellé hajintod az Office-t..

Igen a Metrot nem kellett volna erőltetni, ez ma már tény, mert nem kell senkinek sem ha a 9-es is ilyen lesz akkor az MS lassan az asztali PC -ék terén is szedheti a sátorfáját úgy mint a hordozható eszközök piacán teló,táblagép stb ahol sehol nincs !

Én az ilyen hozzáállás miatt nem csíptem sosem őket mert egy pökhendi banda és ár érték arányban abszolút nem adják a minőséget, már sokszor mondtam hogy ha nem lenne a Direktx akkor az MS hatalma is csak a negyede lenne kb!!

Hát igen, de azt hiszem, h eleve a 335-öst törölni fogja és másikat telepít, az már maga 5-700 MB, nem tudom mennyire igazak az infok…”
Miért is ilyen a Windows? 

 

Mert az elődjein nevelkedett és a fejlődés útját nem a piaci igény szabta meg, hanem a Microsoft.

Ennek köszönhető, hogy a rendszer szinte csak külső és némi belső átalakuláson ment át. A naplózó fájlrendszer (NTFS) valóban idejétmúlt, sokkal gyorsabb működésű fájlrendszerre volna szükség a monumentális méretűre duzzadt Windows-nak.

A méretről annyit, hogy a teljesen ingyenes projectben készült Linux rendszerek nagy része még el sem érte a 2 GB os méretet! Ez azért is érdekes, mert a Linux komolyabb hírnevet és népszerűséget  szerzett változatai komplett rendszernek mondhatók, minden illesztőprogrammal és egy remek, egyedülálló csomagkezelővel, amiben minden fontos alkalmazás benne van és 1-2 kattintással telepíthető.

 

Miért nincs a Microsoftnak saját karbantartó, tisztító alkalmazása? 
Sokan és sokszor taglaltuk ezt a kérdést. Mindenképpen szükség volna rá, azért is mert a külső gyártótól származó takarító, vagy optimizáló programok (rengeteg van) nem nyújtanak teljes biztonságot, előtte rendszervisszaállítási pontot kell létrehozni, végigmolyolni mit talált, mit törölhetünk stb. Az egy kattintásos tisztítás az operációs rendszer legnagyobb ellensége.

Egyetlen olyant ismerünk és használunk a WindowsMix közösségben, amely megfelel az elvárásoknak és nem csinál semmilyen problémát, az a Windows Doctor.

Ennek ellenére szükség volna rá, hiszen a rendszer lelkivilágát (bár egyre nagyobb útvesztőkkel, elégazásokkal rendelkezik) a Microsoft ismeri a legjobban.

 

Mit is kéne kitakarítani?

 

-időnként a Prefetch könyvtárat, mert a rendszeres használat során a rengeteg, a gyorsítást célzó bejegyzés már nem gyorsítja, hanem lassítja a rendszert,

-a telepített frissítések letöltött telepítő fájljait, bár ezt külön elég hosszadalmas munkával ki tudjuk törölni,

-azt a sok szemetet, amelyet a telepített alkalmazások visszahagynak a beállításjegyzékben és a merevlemezen,
-a böngészés során naponta  keletkezett ezernyi (cache) bejegyzést,
– továbbá időnként optimizálni a rendszert, átvizsgáltatni és leállítani, letiltani a feleslegesen futó szolgáltatásokat, akaratunk ellenére a háttérben induló – visszamaradt

– alkalmazások folyamatait,  kicsit egészségesebbé tenni a rendszert (például a dism parancsok beépítésével).

A legnagyobb baj az, hogy nincs egy egységes saját készítésű alkalmazás, ami ezeket a feladatokat mind elvégezné, mert a Prefetch az Intézővel, a frissítések fájljai a Lemezkarbantartóval, a telepítések visszamaradt cuccai egy uninstallerrel, a böngi cache szintén Intézővel, optimizálni és javítani a rendszert csak külső progival lehet.

 

Miért is nem komplett rendszer a mérete ellenére? 

 

Na ez az a kérdés, amire igazából a felhasználó tehetetlenül széttárja a karját. Tény, hogy a Microsoft indőnként olyan funkciókat is elérhetővé tesz, amelyre például  egy kezdő felhasználónak nem igazán van szüksége.

Van egy beépített böngésző, ami arra jó, hogy a megszokott és testre szabott böngészőnket a telepítés után le tudjuk tölteni, hacsak egy másik partíción nem kuksol valahol.

Van egy “nullázó” amely alapra teszi a rendszert, de szükségtelen, mert egy újratelepítés nem tart tovább 15-20 percnél, igaz, hogy a rendszert bekonfigolni fél nap legalább.

A linuxokkal való összehasonlítás nem alaptalan, mivel azok a méretük ellenére, szinte 100%-os és friss illesztőprogram adatbázissal rendelkeznek, a másfélszer, vagy kétszer akkora Windows 8/8.1 az adatbázisából hiányzó  illesztőket az első frissítéskor megtalálják, vagy sem.

 

Ha megnézzük a Windows két utolsó rendszerét, az illesztőprogik nagy része 2006-os!!!! 

 

Pedig a Windows 8/8.1 csak olyan hardveren fut, amely az adatvédelmi funkciókkal (adatvégrehajtás tiltása) felvértezett processzort tartalmazza!!!! 
Miért nincs komolyabb rendszer-, integritásvédelem beépítve? 
Ez nagyon fontos kérdés. A Microsoft nyakukba sózta a Windows Defendert ( MSE-vel egybeépített), amely  a rendszer teljes védelmét nem képes ellátni, hamis riasztásokra ugrik és a rendszeres, külső cégek által végrehajtott biztonsági teszteken nem üti meg a 92%-os kártevő felismerési minimumot!

Ezen túlmenően az nagyon furcsa, hogy egy nikkelfinger, egy kattintásos takarítóprogi simán kitörölhet olyan, a rendszer futásának szempontjából fontos alkalmazást, beállításjegyzéki bejegyzést, vagy rendszerfunkciók kiegészítő fájljait, amitől összeomlik a rendszer!!!!

Az integritásvédelem (érintetlenségvédelem) nagyon fontos lenne, mert a Gépházban csak alapra tehetjük a rendszer, viszont az a sérülésektől nem feltétlenül javul meg.

Kellene olyan védelmi modul, amely a szükséges mértékben esetenként korlátozza a felhasználó lépéseit, figyelmezteti a felhasználót, hogy a rendszer épségének, egészségének és működési képességének árt, ha potenciális veszélyt okoz a nemtörődömségével, óvatlanságával. 


Hasonló bejegyzések
Képriport az érkező Windows 10 Mobile 10586.11-ről
Képernyőképek a Microsoft decemberben érkező mobil kiadásáról:      
Bővebben...
Két tipp: egér és a töredezettségmentesítés beállítása
A tapasztalatom alapján két dolgot szeretnék megosztani:   1, Az egérrel állandóan veszekedtem, a Vezérlőpulton beállítottam az inverz sémát, hogy jobban látható legyen a világos háttér mellett. Egy-két nap múlva a Windows ...
Bővebben...
The Wheater Channel
Tovább folytattam a keresést, a megfelelő időjárás alkalmazás kiválasztásában. Azt hiszem megtaláltam az igazit.A The Wheater Channel egy remekbe szabott darab, külterületek, kerületek,  tájegységek ismeretével, lenyűgöző külsővel.   Fontos ez azért is, mert ...
Bővebben...
Kevésbé használt funkció: Helyreállítás
A Windows 8/8.1/10 egyik kevéssé használt funkciója a Helyreállítás a megelőzést szolgálja. A Vezérlőpult/Helyreállítás alatt elérhető funkcióban található a Rendszervisszaállítás valamennyi konfigurációs lehetősége, továbbá a Helyreállítási meghajtó létrehozása. A meghajtó létrehozásához egy ...
Bővebben...
Mi újság Microsoft?
A Microsoft cég deklaráltan nem készít újabb operációs rendszert. Ez még nem is lenne baj, hiszen a kitűzött célok megvalósításának útján, pozitív hozzáállást tanúsított, lehetővé tette a korábbi Windows 7/8/8.1 ...
Bővebben...
AOMEI Partition Assistant Pro 5.8
Az Aomei Partition Assistant Pro egy egyszerű, teljes körű és megbízható partíció és disk manager Windows PC-k és laptopok számára. Egy sor nagy teljesítményű eszközökkel biztosítja a maximális lemezterület használatát és javítja ...
Bővebben...
A Rendszerkonfiguráció (msconfig) használata
A Rendszerkonfiguráció (msconfig) a Windows indítását megakadályozó problémák azonosítását segíti. A Windows indítása történhet úgy, hogy az általános szolgáltatások és az Indítópult programjai ki vannak kapcsolva, majd egyenként visszakapcsolhatod azokat. ...
Bővebben...
Windows 8 gyorsítása, szolgáltatások biztonságos eltávolítása
Letilthatod  valóban biztonságosan  a Windows 8 felesleges szolgáltatásait. A régi jól ismert Win+R billentyűkombinációval előhívott ablakba írd be msconfig majd nyomj entert. (Metro felületen mozgasd a kurzort a jobb alsó sarokba, ...
Bővebben...
A lejátszók elitje – Zoom Player
Évekkel ezelőtt már írtam róla. Sokaknak nem jön be a Windows saját lejátszója, ezért ismét szóba hozom ezt a remekül összerakott, millió formátumot támogató, kiválóan testre szabható lejátszót.   Az első verziója elég ...
Bővebben...
A Windows 10 összes billentyűparancsa
Gyakran jön jól, ha ismerjük a Windows, vagy alkalmazásainak billentyűparancsait. Összeszedtem nektek a Windowsban használt billentyűparancsokat, külön megjelenítve a Windows 10-ben megjelent új billentyűparancsokat. Remélem eléggé átlátható a megjelenése és hasznotokra ...
Bővebben...
CollageIt Pro 1.9.5
Profi szoftver fotókollázs készítéséhez! Ingyenesen letölthető november 25. szerda reggel 9 óráig!     (Windows 2000/ XP/ Vista/ 7/ 8)   Honlap   Letöltés
Bővebben...
Windows 8/8.1/10 indítási problémák megoldása
Tudjuk mindannyian, hogy egy két agresszív program begyömöszöli magát a regisztrációs adatbázis, más néven beállításjegyzék legtávolabbi bugyraiba is. Ezek egy része bizony indítási késlekedést, rosszabb esetben indítási hibát okoz. Ezt ...
Bővebben...
Képriport az érkező Windows 10 Mobile 10586.11-ről
Két tipp: egér és a töredezettségmentesítés beállítása
The Wheater Channel
Kevésbé használt funkció: Helyreállítás
Mi újság Microsoft?
AOMEI Partition Assistant Pro 5.8
A Rendszerkonfiguráció (msconfig) használata
Windows 8 gyorsítása, szolgáltatások biztonságos eltávolítása
A lejátszók elitje – Zoom Player
A Windows 10 összes billentyűparancsa
CollageIt Pro 1.9.5
Windows 8/8.1/10 indítási problémák megoldása

943 

Megjegyzés hozzáfűzése

Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés a címekben
Keresés a tartalomban
Keresés a bejegyzésekben
Keresés az oldalakon
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

Windows. Kicsit kívül és belül.

Szerző: Mesant Olvasási idő: 6 min
0
  • Üdvözlünk vendég!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Szavazás

  • Ismét megkérdezzük, hogy tetszik a még nem kész oldal külseje?
    A maximálisan választható pontok száma: 1
  • Loading ... Loading ...