Windows. Kicsit kívül és belül.


A Windows 8.1 update 2-ről szóló hírrel kapcsolatban terjedt el, hogy az augusztusban, vagy szeptemberben érkező idei utolsó nagy frissítés mérete 3 GB körül lesz! 

Eszembe jutott a régi kabarétréfa: – Mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba?

 

Vélemények hozzászólások a hír kapcsán:

 

“Azért ez már szerintem kész röhej, ennyi erővel egy új rendszert is kiadhatnának nem 25 update packot ekkora méretben a 8-asoknak már úgyis mindegy, nagy siker már nem lesz belőlük !!!

De tele vannak speciális rendszer követelménnyel, ami nem minden gépben van benne… És ezért nem kell szinte majdnem senkinek mert össze vissza babrálják egyszer csináljanak végre egy olyan rendszert ami normális, mint PL: a Windows 7!!! Mert az a rendszer maga a tökély mert minden ami kell benne van és a felhasználók úgy alakítgathatják ahogy kedvük van!
A beállításjegyzék sem ugyanaz a 2-3 MB-os vacak ami volt, 12-14 MB-ra hízott és olyan rétegek, összefüggések vannak benne, amiket még csak most fedezgetnek fel a winbúvárok

Meg amit mindig mondunk egy normális beépített karbantartó, ami nem csinál kárt de alaposan kitakarít ,meg a registryvel kéne valamit kezdeni és az NTFS fájlrendszert is már valami modernebb re kéne cserélni!!

Hát fene tudja én is használnám a Wint, ha pl jobban testre lehetne szabni nekem ez számit hogy a rendszerem úgy nézzen ki ahogy én szeretném jelenleg a Wint nem tudom úgy megcsinálni!!

Való igaz,a 8-ast már ugy kellett volna kiadni,hogy annak  működjön minden porcikája,de ez nem megoldás,hogy a felhasználók rettegnek a Patch keddektől, hogy kell-e meghajtót cserélni,vagy sem,mert lassan Góliátokat fog felvenni egy 8.1-es rendszer, nembeszélve ha még mellé hajintod az Office-t..

Igen a Metrot nem kellett volna erőltetni, ez ma már tény, mert nem kell senkinek sem ha a 9-es is ilyen lesz akkor az MS lassan az asztali PC -ék terén is szedheti a sátorfáját úgy mint a hordozható eszközök piacán teló,táblagép stb ahol sehol nincs !

Én az ilyen hozzáállás miatt nem csíptem sosem őket mert egy pökhendi banda és ár érték arányban abszolút nem adják a minőséget, már sokszor mondtam hogy ha nem lenne a Direktx akkor az MS hatalma is csak a negyede lenne kb!!

Hát igen, de azt hiszem, h eleve a 335-öst törölni fogja és másikat telepít, az már maga 5-700 MB, nem tudom mennyire igazak az infok…”
Miért is ilyen a Windows? 

 

Mert az elődjein nevelkedett és a fejlődés útját nem a piaci igény szabta meg, hanem a Microsoft.

Ennek köszönhető, hogy a rendszer szinte csak külső és némi belső átalakuláson ment át. A naplózó fájlrendszer (NTFS) valóban idejétmúlt, sokkal gyorsabb működésű fájlrendszerre volna szükség a monumentális méretűre duzzadt Windows-nak.

A méretről annyit, hogy a teljesen ingyenes projectben készült Linux rendszerek nagy része még el sem érte a 2 GB os méretet! Ez azért is érdekes, mert a Linux komolyabb hírnevet és népszerűséget  szerzett változatai komplett rendszernek mondhatók, minden illesztőprogrammal és egy remek, egyedülálló csomagkezelővel, amiben minden fontos alkalmazás benne van és 1-2 kattintással telepíthető.

 

Miért nincs a Microsoftnak saját karbantartó, tisztító alkalmazása? 
Sokan és sokszor taglaltuk ezt a kérdést. Mindenképpen szükség volna rá, azért is mert a külső gyártótól származó takarító, vagy optimizáló programok (rengeteg van) nem nyújtanak teljes biztonságot, előtte rendszervisszaállítási pontot kell létrehozni, végigmolyolni mit talált, mit törölhetünk stb. Az egy kattintásos tisztítás az operációs rendszer legnagyobb ellensége.

Egyetlen olyant ismerünk és használunk a WindowsMix közösségben, amely megfelel az elvárásoknak és nem csinál semmilyen problémát, az a Windows Doctor.

Ennek ellenére szükség volna rá, hiszen a rendszer lelkivilágát (bár egyre nagyobb útvesztőkkel, elégazásokkal rendelkezik) a Microsoft ismeri a legjobban.

 

Mit is kéne kitakarítani?

 

-időnként a Prefetch könyvtárat, mert a rendszeres használat során a rengeteg, a gyorsítást célzó bejegyzés már nem gyorsítja, hanem lassítja a rendszert,

-a telepített frissítések letöltött telepítő fájljait, bár ezt külön elég hosszadalmas munkával ki tudjuk törölni,

-azt a sok szemetet, amelyet a telepített alkalmazások visszahagynak a beállításjegyzékben és a merevlemezen,
-a böngészés során naponta  keletkezett ezernyi (cache) bejegyzést,
– továbbá időnként optimizálni a rendszert, átvizsgáltatni és leállítani, letiltani a feleslegesen futó szolgáltatásokat, akaratunk ellenére a háttérben induló – visszamaradt

– alkalmazások folyamatait,  kicsit egészségesebbé tenni a rendszert (például a dism parancsok beépítésével).

A legnagyobb baj az, hogy nincs egy egységes saját készítésű alkalmazás, ami ezeket a feladatokat mind elvégezné, mert a Prefetch az Intézővel, a frissítések fájljai a Lemezkarbantartóval, a telepítések visszamaradt cuccai egy uninstallerrel, a böngi cache szintén Intézővel, optimizálni és javítani a rendszert csak külső progival lehet.

 

Miért is nem komplett rendszer a mérete ellenére? 

 

Na ez az a kérdés, amire igazából a felhasználó tehetetlenül széttárja a karját. Tény, hogy a Microsoft indőnként olyan funkciókat is elérhetővé tesz, amelyre például  egy kezdő felhasználónak nem igazán van szüksége.

Van egy beépített böngésző, ami arra jó, hogy a megszokott és testre szabott böngészőnket a telepítés után le tudjuk tölteni, hacsak egy másik partíción nem kuksol valahol.

Van egy “nullázó” amely alapra teszi a rendszert, de szükségtelen, mert egy újratelepítés nem tart tovább 15-20 percnél, igaz, hogy a rendszert bekonfigolni fél nap legalább.

A linuxokkal való összehasonlítás nem alaptalan, mivel azok a méretük ellenére, szinte 100%-os és friss illesztőprogram adatbázissal rendelkeznek, a másfélszer, vagy kétszer akkora Windows 8/8.1 az adatbázisából hiányzó  illesztőket az első frissítéskor megtalálják, vagy sem.

 

Ha megnézzük a Windows két utolsó rendszerét, az illesztőprogik nagy része 2006-os!!!! 

 

Pedig a Windows 8/8.1 csak olyan hardveren fut, amely az adatvédelmi funkciókkal (adatvégrehajtás tiltása) felvértezett processzort tartalmazza!!!! 
Miért nincs komolyabb rendszer-, integritásvédelem beépítve? 
Ez nagyon fontos kérdés. A Microsoft nyakukba sózta a Windows Defendert ( MSE-vel egybeépített), amely  a rendszer teljes védelmét nem képes ellátni, hamis riasztásokra ugrik és a rendszeres, külső cégek által végrehajtott biztonsági teszteken nem üti meg a 92%-os kártevő felismerési minimumot!

Ezen túlmenően az nagyon furcsa, hogy egy nikkelfinger, egy kattintásos takarítóprogi simán kitörölhet olyan, a rendszer futásának szempontjából fontos alkalmazást, beállításjegyzéki bejegyzést, vagy rendszerfunkciók kiegészítő fájljait, amitől összeomlik a rendszer!!!!

Az integritásvédelem (érintetlenségvédelem) nagyon fontos lenne, mert a Gépházban csak alapra tehetjük a rendszer, viszont az a sérülésektől nem feltétlenül javul meg.

Kellene olyan védelmi modul, amely a szükséges mértékben esetenként korlátozza a felhasználó lépéseit, figyelmezteti a felhasználót, hogy a rendszer épségének, egészségének és működési képességének árt, ha potenciális veszélyt okoz a nemtörődömségével, óvatlanságával. 


Hasonló bejegyzések
A kék halál (BSoD) hibaüzenetei és lehetséges megoldásaik
A Microsoft operációs rendszereiben a Windows'95 óta egyetlen biztos pont létezik, a kék halál (BSoD=Blue Screen of Death, a halál kék képernyője). Ez egy olyan sikeres része a rendszernek, hogy ...
Bővebben...
Amikor az appok lassan töltenek be
Amikor a Windows 8/8.1/10 appjai nagyon lassan töltődnek be, akkor a felhasználó hibára, vagy bugra gyanakszik. Pedig csak egy konfigurálatlan betöltésről van szó, módosítanunk, illetve rövidítenünk kell az appok betöltési ...
Bővebben...
A Windows működése leállt…
A következő hibajelzések ellen sokáig nem volt megoldás: A Windows működése leállt, vagy a Windows nem megfelelően lett leállítva, vagy váratlan leállás. Egyetlen javítási mód létezik, amely eredményes.   Nyisd meg a Vezérlőpult/Energiagazdálkodási lehetőségek-et, ...
Bővebben...
Win+x gyorsbillentyűk a Windows-ban
Ahogy a Windows 8/8.1/10 használatában elmélyednek a szakemberek és a felhasználók, úgy derül fény egy két különleges billentyű kombinációra is. 1, Ha pl a Win+X és A gombokat egyszerre nyomod meg, ...
Bővebben...
Hogyan gyorsítsunk a Windows 8/8.1/10-en?
Aki nem tartja elég gyorsnak a számítógépét ahhoz, hogy a Windows általános megjelenítési képességét, a menük különleges megjelenését biztosítani tudja, vagy csak feleslegesnek tartja a sok szükségtelen árnyékolást és úsztatást, ...
Bővebben...
Viszlát Metro, Modern és Universal! Üdv Windows apps!
Amikor a Windows 8 béta megérkezett, a Microsoft bemutatta az új alkalmazásokat és a dizájnt, Metro összefoglaló név alatt. De miután néhány jogszabály fejfájást okozott, a cég leállította, a ...
Bővebben...
Karbantartás, tisztítás, optimizálás. Jó ez nekünk?
Sajnos időnként meg kell szabadítani a keletkező hulladéktól a számítógépet. Azért, mert a telepített alkalmazások, az internetezés, vagy a rendszer által generált "ideiglenes" (tmp) - a gépen felesleges hulladékként jelen lévő  ...
Bővebben...
A Parancssor parancsai és használatuk VIII. (R)
Sorozatunkban a Parancssorban (Command Prompt) használt gyakoribb parancsokat és használatuk módját írjuk le. Megtalálhatjátok a parancsban használható kapcsolókat és némi magyarázatot is a használatukhoz. Mivel a lista közel sem kicsi, ...
Bővebben...
Szövegfájlok elrejtése egy szövegfájlban
Az NTFS fájlrendszer egy funkcióját kihasználva (Alternate Data Streams) elrejthetsz szövegfájlokat egy szövegfájl "mögé" úgy, hogy semmi nem utal a rejtett fájlok jelenlétére, még az eredeti fájl mérete sem. Nyisd meg ...
Bővebben...
Windows telepítése, újratelepítése és klónozása DVD, vagy USB-meghajtó nélkül – WinToHDD
Az ingyenes WinToHDD program segítségével telepíthető, újratelepíthető és klónozható a rendszer  DVD, vagy USB-meghajtó nélkül. Eltekintve attól, hogy újra tudjuk telepíteni a Windowst vagy klónozni a teljes rendszert,  ugyanazt az eszközt ...
Bővebben...
A Parancssor parancsai és használatuk IX. (S)
Sorozatunkban a Parancssorban (Command Prompt) használt gyakoribb parancsokat és használatuk módját írjuk le. Megtalálhatjátok a parancsban használható kapcsolókat és némi magyarázatot is a használatukhoz. Mivel a lista közel sem kicsi, ...
Bővebben...
A Felhasználói fiókok felügyelete: biztonság vagy állandó zaklatás?
  A Felhasználói fiókok felügyelete (User Account Control - UAC) a Windows Vista (és az utána következő rendszerek) szolgáltatása, amely olyan esetekre nyújt segítséget a számítógép kezelésében, amikor egy program rendszergazdai szintű engedélyekhez ...
Bővebben...
A kék halál (BSoD) hibaüzenetei és lehetséges megoldásaik
Amikor az appok lassan töltenek be
A Windows működése leállt…
Win+x gyorsbillentyűk a Windows-ban
Hogyan gyorsítsunk a Windows 8/8.1/10-en?
Viszlát Metro, Modern és Universal! Üdv Windows apps!
Karbantartás, tisztítás, optimizálás. Jó ez nekünk?
A Parancssor parancsai és használatuk VIII. (R)
Szövegfájlok elrejtése egy szövegfájlban
Windows telepítése, újratelepítése és klónozása DVD, vagy USB-meghajtó
A Parancssor parancsai és használatuk IX. (S)
A Felhasználói fiókok felügyelete: biztonság vagy állandó zaklatás?

568 

Megjegyzés hozzáfűzése